Progrese in Utilizarea Energiei Regenerabile pentru Incalzire si Racire in UE: 25% in 2022. Unde se plaseaza Romania?

Conform Eurostat, in anul 2022, aproximativ jumatate din consumul final brut total de energie al Uniunii Europene (UE) a fost dedicat incalzirii si racirii. Utilizarea energiei din surse regenerabile in acest scop a crescut, cu o medie a UE de 24,8%, in crestere cu 1,8 puncte procentuale fata de anul anterior. Suedia si Estonia au fost in fruntea utilizarii surselor regenerabile, cu 69,3%, respectiv 65,4%, in principal biomasa si pompe de caldura. In schimb, Irlanda, Tarile de Jos si Belgia au avut cele mai scazute procente de energie regenerabila pentru incalzire si racire.

Comparativ cu anul precedent, cresteri semnificative au fost inregistrate in Malta, Luxemburg si Irlanda, in timp ce Austria, Slovenia si Cipru au inregistrat scaderi. Consumul final brut de energie din surse regenerabile pentru incalzire si racire a crescut constant in UE datorita biomasei si pompelor de caldura, cu o crestere de la 18,6% la 24,8% in ultimii 10 ani.

Cu toate acestea, este necesara o crestere semnificativa pentru a indeplini noile obiective impuse de Directiva UE 2023/2413, care cere tarilor UE sa-si mareasca ponderea medie anuala a energiei din surse regenerabile pentru incalzire si racire cu cel putin 0,8 puncte procentuale pana in 2025 si cu cel putin 1,1 puncte procentuale pana in 2030.

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/en

Scroll to Top

Solicită consultanță