Noutati legislative de protectia mediului la final de an 2024 si inceput de an 2025

In perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, au fost implementate importante modificari legislative in domeniul mediului, cu scopul de a sprijini sustenabilitatea, protectia resurselor naturale si combaterea schimbarilor climatice. In acest articol, am selectat doar o parte din noutati pentru a va tine la curent cu schimbarile care pot influenta activitatea dumneavoastra.

1) Regulamentul de punere in aplicare nr. 2066/2018 privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera in temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului si de modificare a Regulamentului (UE) nr. 601/2012 al Comisiei modificat la 01/01/2025 de Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2493/2024 de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2018/2066 privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera in temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului.

Principalele schimbari includ:
a) Monitorizarea si raportarea emisiilor:

  • Au fost extinse cerintele pentru includerea altor efecte ale aviatiei, pe langa emisiile de CO2.
  • Metodologiile de monitorizare si raportare trebuie sa fie mai precise si sa permita reproducerea determinarilor de catre verificatori.
  • b) Modificarea planurilor de monitorizare:
  • Operatorii trebuie sa adapteze planurile in functie de noile activitati, metode de analiza sau cerinte pentru o mai mare precizie.
  • Modificarile semnificative ale planului necesita aprobarea autoritatilor competente.
    c) Aviatie:
  • Noi obligatii pentru monitorizarea si raportarea efectelor aviatiei, inclusiv calcularea echivalentului de CO2 pentru alte efecte decat emisiile directe.
  • Se introduce utilizarea indicatorilor GWP (Global Warming Potential) pentru a determina echivalentele CO2(e) pe baza diferitelor orizonturi temporale.
    d) Transferul si stocarea CO2:
  • Se definesc clar cerintele pentru determinarea cantitatilor de CO2 transferate intre instalatii sau stocate geologic.
    e) Raportare si verificare:
  • Operatorii trebuie sa raporteze emisiile anuale si alte efecte relevante pana la o data prestabilita.
  • Rapoartele trebuie sa fie conforme cu noile cerinte de transparenta si verificare.
    In continuare puteti consulta Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2493/2024 de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2018/2066 privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera in temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului.

2) Ordonanta de Urgenta nr. 154/2024, intrata in vigoare la 30 decembrie 2024, modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 196/2005, reglementand aspecte legate de sistemul de garantie-returnare (SGR) pentru ambalaje. Principalele modificari se refera la ajustarea contributiilor pentru neindeplinirea obiectivelor de returnare a ambalajelor pentru anul 2024, precum si la reglementarea unui program prioritar de investitii pentru cresterea eficientei SGR.
Printre modificarile importante se numara:
a) Exonerarea de la plata unor contributii pentru anul 2024, in cazul in care obiectivele minime de returnare a ambalajelor nu sunt indeplinite.
b) Obligatia administratorului SGR de a depune un program de investitii pentru perioada 2025-2029, pentru cresterea eficientei sistemului.
c) Introducerea unor reglementari suplimentare privind raportarea cantitatilor de deseuri de ambalaje valorificate si platile efectuate de operatorii economici.
d) Modificari legate de finantarea proiectelor de protectie a mediului, cu scopul de a facilita accesul la fonduri europene si de a sprijini dezvoltarea unor sisteme inteligente de transport al energiei electrice si gazelor naturale.
Puteti consulta Ordonanta de Urgenta nr. 154/2024

3) Hotararea nr. 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost modificata la 31/12/2024 de Hotararea nr. 1709/2024 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.074/2021, privind stabilirea sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Principalele modificari includ:
a) Restrictii comerciale:

  • Interzicerea comercializarii produselor ambalate in ambalaje SGR provenite de la producatori neinregistrati sau care nu au contract valid cu administratorul SGR.
  • Obligatia utilizarii ambalajelor SGR marcate si inregistrate corespunzator.
    b) Limita pentru comercializarea stocurilor:
  • Stocurile existente pot fi vandute pana la epuizare, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2025.
    c) Venituri ale administratorului SGR:
  • Veniturile obtinute din vanzarea materialelor reciclabile, garantii nerevendicate si tarife de administrare vor fi folosite exclusiv pentru functionarea si cresterea eficientei SGR.
    d) Transparenta si raportare:
  • Publicarea lunara a cantitatilor de ambalaje SGR puse pe piata si returnate, in functie de tipul de material, pana la datele de 15 si 25 ale lunii urmatoare.
  • Implementarea unui sistem informatic pentru centralizarea datelor privind ambalajele SGR introduse pe piata.
    e) Investitii obligatorii:
  • Obligatia administratorului SGR de a desfasura investitii pentru cresterea eficientei sistemului, conform unui program prioritar.
  • Materialele trimise spre reciclare trebuie vandute transparent, prioritar pe piata nationala, cu cel putin 50% din cantitati tranzactionate prin Bursa Romana de Marfuri.
    Puteti consulta Hotararea nr. 1709/2024 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.074/2021, privind stabilirea sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile:
Scroll to Top

Solicită consultanță