IMPORTATI BUNURI SI PRECURSORI DIN INDUSTRIA CIMENTULUI, FIERULUI SI OTELULUI, ALUMINIULUI, INGRASAMINTELOR, ELECTRICITATII SI HIDROGENULUI?

Prin Regulamentul (UE) 956/2023 se introduce Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontiera (CBAM), un instrument esential al strategiei Uniunii Europene pentru combaterea schimbarilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Adoptat pe 17 mai 2023, acest regulament face parte din pachetul legislativ „Pregatiti pentru 55” și are drept scop prevenirea „relocarii emisiilor”, un fenomen prin care productia industriala se muta in afara UE in tari cu reglementari mai permisive privind emisiile de carbon.

CBAM vizeaza importurile unor produse precum fierul, otelul, cimentul, aluminiul și ingrașamintele, obligand importatorii sa cumpere certificate care acopera emisiile de dioxid de carbon generate in procesul de productie din tarile de origine. Acest mecanism asigura ca pretul carbonului inclus in bunurile importate este echivalent cu cel al produselor fabricate in UE, aliniindu-se la schema EU ETS (sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE).

Scopul principal al CBAM este de a sprijini eforturile UE de a atinge neutralitatea climatica pana in 2050 și de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030, fata de nivelurile din 1990. In același timp, CBAM stimuleaza tarile din afara UE sa adopte tehnologii mai eficiente și sa iși reduca emisiile, contribuind la eforturile globale de combatere a schimbarilor climatice. Tranzitia la acest mecanism va fi treptata, cu o perioada de implementare pana in 2026, cand importatorii vor incepe sa raporteze emisiile incorporate in marfurile importate.

Ce obligatii au operatorii economici?
1) Autorizarea declarantului CBAM: Operatorii economici care importa marfuri in Uniunea Europeana trebuie sa obtina statutul de „declarant autorizat CBAM” de la autoritatile competente. Fara aceasta autorizatie, importurile nu vor fi permise.

Raportarea emisiilor – Grafic implementare:

* 31 ianuarie 2024 – primul raport (pentru trim.IV 2023)
* 30 aprilie 2024 – al doilea raport (pentru trim.I 2024)
* 31 iulie 2024 – al treilea raport (pentru trim.II 2024) si in continuare se depun rapoarte trimestriale pana la 31 ianuarie 2026 (pentru trim.IV 2025)
* 31 decembrie 2024 – inceperea procesului de autorizare la import
* 1 ianuarie 2026 – inceperea perioadei complet operationala (depunere anuala)
* 31 mai 2027 – depunerea primului raport anual, aferent anului 2026

Incepand din 2026, operatorii vor fi obligati sa raporteze trimestrial emisiile directe și indirecte de gaze cu efect de sera incorporate in produsele importate, pentru fiecare trimestru anterior. Prima raportare completa se va face pentru anul calendaristic 2026, pana la data de 31 mai 2027.

2) Achizitionarea certificatelor CBAM: Incepand cu 2026, operatorii economici vor trebui sa restituie anual un numar de certificate CBAM care corespund emisiilor declarate pentru produsele importate. Numarul de certificate CBAM trebuie sa reflecte pretul carbonului platit deja in tara de origine pentru emisiile incorporate in produse.

3) Verificarea emisiilor: Emisiile declarate trebuie verificate de organisme acreditate pentru a se asigura corectitudinea datelor raportate.

4) Respectarea termenelor: Importatorii trebuie sa se asigure ca respecta toate termenele prevazute de regulament, cum ar fi raportarea anuala a emisiilor pana la data de 31 mai a fiecarui an pentru anul anterior.

Sanctiuni
Nerespectarea acestor obligatii atrage penalitati severe, similare celor din cadrul EU ETS. De exemplu, pentru nerestituirea la timp a certificatelor CBAM, sanctiunile pot fi identice cu cele prevazute pentru emisiile de gaze cu efect de sera neraportate in cadrul EU ETS.

CBAM este introdus treptat, cu o perioada de tranzitie pana in 2026, pentru a permite adaptarea operatorilor economici la noile reguli. Aceasta vizeaza asigurarea unei competitii echitabile și reducerea amprentei de carbon a UE.

Puteti consulta Regulamentul (UE) 956/2023:

Scroll to Top

Solicită consultanță