SCHIMBARI IMPORTANTE IN GESTIONAREA DESEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI ELECTRONICE

In data de 13 martie an 2024, a fost adoptata la Strasbourg Directiva nr. 884/2024, ce reprezinta o modificare a Directivei 2012/19/UE, privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Aceasta modificare vine in urma unei hotarari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 25 ianuarie 2022, care a invalidat anumite dispozitii ale Directivei 2012/19/UE in ceea ce priveste gestionarea deseurilor rezultate din panouri fotovoltaice si din alte echipamente electrice si electronice (EEE) care intra in domeniul de aplicare deschis.

Principala consecinta a acestei directive este adaptarea regulilor privind gestionarea deseurilor de panouri fotovoltaice si a altor EEE la decizia CJUE, intrucat Directivele anterioare nu au prevazut claritate suficienta in ceea ce priveste responsabilitatile pentru gestionarea deseurilor generate de aceste echipamente. Modificarile aduse includ clarificarea perioadelor de aplicare, actualizarea standardelor de marca si revizuirea dispozitiilor referitoare la finantarea colectarii, tratarii, valorificarii si eliminarii DEEE.

De asemenea, se prevede o revizuire ulterioara a Directivei pana la 31 decembrie 2026, pentru a evalua si actualiza necesitatile in gestionarea DEEE, luand in considerare aspecte precum securitatea juridica, ierarhia deseurilor, costurile proportionale si impactul asupra cetatenilor si mediului.

In concluzie, directiva reprezinta un pas catre o mai buna gestionare a deseurilor electronice si electronice, respectand deciziile judiciare si avand in vedere nevoile actuale si viitoare ale Uniunii Europene in aceasta privinta.

In continuare puteti consulta Directiva nr. 884/2024 de modificare a Directivei 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) (Text cu relevanţă pentru SEE) in format pdf.

Legenda:

EEE – echipamente electrice si electronice

DEEE – deseuri de echipamente electrice si electronice

Scroll to Top

Solicită consultanță