Alternative sustenabile pentru plastic

Plasticul este indispensabil in procesul de fabricare la scara larga a produselor de consum si a ambalajelor, datorita proprietatilor sale mecanice, termice si de protectie. Cu toate acestea, majoritatea plasticelor sunt produse din combustibili fosili si uneori, greu de reciclat.


In articolul postat de Comisia Europeana (Cordis.Europa.eu) este prezentat proiectul denumit “NENU2PHAR”. In cadrul proiectului s-au dezvoltat produse biodegradabile derivate din microalge, in acest fel oferindu-se o noua perspectiva asupra bioplasticelor. Elementele cheie din cadrul proiectului sunt bacteriile crescute pe zaharuri produse de microalge (in continuare denumiti PHAs).
PHAs sunt considerati membri ai „grupului de polimeri verzi”, deoarece sunt biodegradabili, regenerabili si bazati pe bio, avand proprietati fizico-chimice, termice si mecanice.


Echipa din cadrul proiectului a demonstrat ca microalgele ar putea fi o sursa ideala de combustibil pentru bacterii. Cultivarea algelor in bioreactoare capteaza cantitati mari de CO2 din atmosfera si il transforma in amidonul necesar bacteriilor. De asemenea, echipa a dezvoltat un proces de extractie a PHAs din bacterii folosind solventi mai prietenosi cu mediul decat cele conventionale.


Produsele derivate din microalge includ tavite pentru branza, vase si pungi pentru alimente umede, recipiente roll-on pentru deodorante, filament utilizat in imprimarea 3D, plase medicale si agro-textile.


Acest proiect nu doar reduce impactul deseurilor, ci si transforma aceste deseuri in venituri, contribuind la o economie mai circulara si mai responsabila cu mediul.


Pana la implementarea proiectului la scara de consum, hai sa fim parte din schimbarea catre un viitor mai curat si mai sustenabil pentru toti!

Scroll to Top

Solicită consultanță