Fii spiridusul Mosului de Craciun si tot restul anului!

Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori crestine pe care, cu totii, o asteptam cu nerabdare, in fiecare an. De asemenea, este si o ocazie magica de a petrece alaturi de familie, prieteni, de a pregati si imparti cadouri, de a impodobi bradul, de a merge la colindat, de a gati bucate alese si, nu in ultimul rand, de a-l astepta pe Mos Craciun!

Chiar daca traditiile si obiceiurile difera in functie de zona geografica/ tara in care ne aflam, cu siguranta avem in comun impodobirea bradului cu decoratiuni si daruirea cadourilor frumos ambalate!

Cu toate acestea, trebuie sa ne gandim cum putem face sarbatoarea de Craciun mai ecologica, luand in calcul modul cum putem reduce cantitatea de deseuri produsa in aceasta perioada a anului si metodele de reciclare. Cel mai concludent exemplu este cantitatea de ambalaje de carton (care se acumuleaza din livrarile online sau/ si din cadourile deschise in ziua de Craciun).

Modalitatile de a reduce deseurile si impactul acestora asupra mediului sunt simple si la indemana oricui. Trebuie doar sa fim informati, constienti si implicati in tot acest proces de generare si reciclare deseuri.

In continuare, cateva idei despre ceea ce se poate si ce nu se poate recicla inainte, in timpul si dupa Craciun

Cel mai important: Fii spiridusul Mosului de Craciun si tot restul anului!

Felicitarile de Craciun

Felicitarile de Craciun si plicurile acestora pot fi reciclate la punctul local de reciclare pentru hartie sau chiar acasa (in cazul in care nu se doreste pastrarea acestora in arhiva personala, se pot decupa/ dezlipi parti din felicitare si se pot refolosi la crearea altora). De avut in vedere faptul ca, decorațiunile suplimentare, precum pietre ornamentale/ perle, sclipici sau panglici, nu pot fi reciclate in aceslasi loc pentru hartie, asa ca va fi necesar sa decupati/ desprindeti acele parti de pe felicitare si sa le refolositi sau sa le eliminati/ valorificati pe categorii, la un operator autorizat din punct de vedere al protectiei mediului.

Nota: pentru a preveni o astfel de situatie, puteti opta reciclabil (fara sclipici, pietre sau folie), alegand o felicitare de Craciun “plantabila”

Hartia de impachetat/ Cutiile de carton

Inainte de a fi trimise la reciclat, hartia de impachetat/ cutiile de carton trebuie sa fie verificate si curatate astfel:

  • Se indeparteaza insertiile din plastic, polistiren, banda adeziva, capse, folie de protectie, folie de plastic etc. (daca acestea exista)
  • Se verifica daca este hartie/ carton simpla/u sau carton/ hartie plastifiat/a (daca nu este vizibila diferenta dintre acestea, modalitatile rapide de a verifica sunt: la hartie de impachetat – sa o strangeti in mana sub forma unei “mingii”. Daca “mingea” de hartie isi pastreaza forma, atunci ar trebui să fie reciclabila, dar in cazul in care revine la forma initiala, atunci aceasta trebuie eliminata la deseuri menajere; in cazul cutiei de carton –  este necesar sa rupeti o bucata din aceasta si astfel se va observa prezenta platicului sau nu din componenta)
  • Se pliaza hartia/ cutia pentru a fi cat mai compacte
  • Se depoziteaza in locurile special amenajate pentru hartie si harton, de pe raza teritoriala in care va aflati sau, le puteti duce personal, la un centru de colectare autorizat.

Nota: Hartia de impachetat cu desen, folie sau decoratiuni cu sclipici sau hartia lucioasa care a fost laminata nu poate fi reciclata. Puteti alege in schimb folie de cadou reciclabila, fara sclipici si fara folie.

Brazii de Craciun

Brazii adevarati de Craciun pot fi reciclati!

Diverse primarii din tara organizeaza diferite campanii de colectare a brazilor uscati (se permite depozitarea brazilor uscati langa pubelele pentru deseuri din zona in care locuiti sau scoaterea acestora in fata curtilor si, ulterior, vor fi colectati de firma de salubrizare; in urma unui apel telefonic, firma de salubrizare poate ridica bradul de la adresa respectiva etc.).

De asemenea, pot exista situatii in care anumite societati private primesc brazi uscati, indiferent de unde au fost achizitionati si ofera in schimb vouchere de cumparaturi.

In cazul in care aveti un brad artificial, nu il aruncați, reutilizati-l in anul urmator sau faceti o fapta buna donandu-l unei familii care ar avea nevoie.

Decoratiuni pentru bradul de Craciun

Din pacate, globuletele si betealea nu pot fi reciclate și vor trebui sa intre categoria deseurilor generale. Daca totusi, acestea se afla intr-un stadiu bun, dar nu mai doriti sa le pastrati/ refolositi, le puteti dona!

 Instalatia pentru bradul de Craciun

In cazul in care nu mai functioneaza instalatia pentru bradul de Craciun si doriti sa fiti un spiridus responsabil al Mosului, veti urma pasii reciclarii pentru acest tip de deseu electric. In acest scop s-au infiintat centrele de colectare DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice). Cu o simpla cautare pe google, veti gasi cu usurinta in zona dvs. de resedinta, cel mai apropiat centru de colectare sau un operator care iți poate oferi un serviciu de preluare de la domiciliu al oricarui tip de DEEE.

Scroll to Top

Solicită consultanță