DEZINFORMAREA ECOLOGICA (GREENWASHING)

Uniunea Europeana (in continuare denumita U.E.) isi propune sa combata practicile inselatoare legate de ecologie, cunoscute sub numele de „dezinformare ecologica” sau „greenwashing”, si sa ofere consumatorilor informatii corecte despre durabilitatea produselor. Parlamentul European lucreaza la actualizarea normelor privind practicile comerciale si protectia consumatorilor pentru a promova deciziile ecologice si economia circulara.

Printre masurile propuse se numara interzicerea afirmatiilor generice sau nejustificate despre caracteristicile ecologice ale produselor, etichetarea cu informatii verificabile despre impactul asupra mediului si interzicerea publicitatii pentru produse cu caracteristici de proiectare care ar putea scurta durata de viata a acestora.

De asemenea, se urmareste promovarea durabilitatii produselor prin informarea consumatorilor cu privire la perioada de garantie si interzicerea promovarii afirmatiilor de durabilitate fara baza reala. Deputatii europeni au aprobat acordul in ianuarie 2024, iar acum este nevoie de aprobarea Consiliului. Tarile UE vor avea apoi la dispozitie 24 de luni pentru a transpune normele actualizate in legislatia lor nationala.

UE mai pregateste alte masuri pentru promovarea consumului durabil, cum ar fi impunerea justificarii afirmatiilor ecologice ale companiilor, introducerea standardelor minime in proiectarea produselor pentru a le face mai sustenabile si garantarea dreptului consumatorilor de a repara produsele in loc sa le arunce si sa cumpere altele noi.

In concluzie, este esential sa fim constienti de practicile de greenwashing si de eforturile depuse de Uniunea Europeana pentru a combate dezinformarea ecologica si pentru a proteja consumatorii. Prin actualizarea normelor si promovarea consumului durabil, UE isi propune sa ofere un cadru mai transparent si mai echitabil pentru piata europeana, in care produsele ecologice sunt cu adevarat sustenabile si informatiile despre acestea sunt verificate si corecte. Este un pas important in directia unei societati mai responsabile din punct de vedere ecologic si este esential ca fiecare dintre noi sa contribuim la aceasta tranzitie.

“Trenul legislativ” al Parlamentului European, privind stadiul propunerii directivei europene (trenul legislativ este un instrument online care arată metaforic progresul elementelor legislative care fac parte din programul de lucru sub formă de vagoane și trenuri) poate fi consultat:

Sursa: Parlamentul European – www.europarl.europa.eu

Scroll to Top

Solicită consultanță