Noua Directiva, privind infractiunile impotriva mediului, a intrat in vigoare pe 20 mai, avand ca scop principal combaterea celor mai grave infractiuni de mediu prin intermediul dreptului penal, in sprijinul obiectivelor Pactului verde European (totodata inlocuind Directiva din 2008 privind infractiunile impotriva mediului).
Infractiunile impotriva mediului, precum deteriorarea habitatelor, poluarea si comertul ilegal cu substante periculoase, sunt o preocupare crescanda. Acestea provoaca daune semnificative mediului, sanatatii cetatenilor si economiei, atat in UE, cat si la nivel global.
Elementele-cheie noi ale directivei (extrase din articolul postat de Comisia Europeana https://environment.ec.europa.eu/law-and-governance/)
• Infractiuni: Directiva include o lista cuprinzatoare actualizata a comportamentelor care urmeaza sa fie stabilite ca infractiuni in ordinea juridica nationala a statelor membre. In comparatie cu directiva din 2008, au fost introduse mai multe categorii noi de infractiuni, cum ar fi:
– reciclarea ilegala a navelor si extractia apei
– incalcari grave ale legislatiei UE privind substantele chimice si mercurul
– introducerea pe piata si exportul de produse de baza si alte produse relevante care incalca Regulamentul Uniunii privind combaterea defrisarilor.
• Infractiuni calificate: Statele membre sunt obligate sa stabileasca drept infractiuni calificate cazuri in care daunele deosebit de grave si distrugerea mediului sunt cauzate de comiterea uneia dintre infractiunile enumerate in directiva. Aceste infractiuni calificate fac obiectul unor pedepse mai severe pentru persoanele fizice si juridice decat pentru celelalte infractiuni.
• Sanctiuni: Directiva instituie un sistem gradual de pedepse cu inchisoarea minime maxime si, pentru persoanele juridice, introduce doua metode alternative de amendare bazate pe sume fixe cuprinse intre 24 si 40 de milioane EUR si cifra de afaceri anuala totala la nivel mondial a persoanei juridice in cauza.
• Punerea in aplicare: Directiva include un set de dispozitii care vor contribui la imbunatatirea eficacitatii tuturor actorilor, cum ar fi anchetatorii si ofiterii de politie, de-a lungul lantului de aplicare a legii pentru a combate infractiunile impotriva mediului, de exemplu prin resurse suficiente, formare specializata, mecanisme de cooperare in cadrul statelor membre si intre acestea, precum si strategii nationale.
• Aparatori ai mediului si mai multi: Directiva include, de asemenea, dispozitii privind sprijinirea aparatorilor mediului, participarea la procedurile penale, tentativa, instigarea, complicitatea, agravarea si atenuarea circumstantelor, prevenirea, inghetarea si confiscarea, termenele de prescriptie si jurisdictia.
Noua directiva (https://eur-lex.europa.eu/):
Sursa articol: Comisia Europeana